Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odlo`eno »do daljnjeg«

Odlo`eno »do daljnjeg« 
 
Dobru vijest, kako su ocijenili brojni političari iz regije i svijeta, da je proeuropski kandidat Boris Tadić pobijedio na predsjedničkim izborima, vrlo brzo su zasjenile vijesti o unutarnjoj političkoj krizi, mogućem padu Vlade i izvanrednim izborima. Tekst Političkog sporazuma s EU, koji je u Vladu stigao u ponedjeljak, istodobno kada su članice EU preliminarno odobrile i slanje civilne misije na Kosovo, bio je neposredan povod da se do kraja ogole pozicije partnera u koalicijskoj Vladi. 
Na jednoj strani su se našli zastupnici »narodnjačke« koalicije DSS-NS, SRS i SPS skupa s premijerom, tražeći hitno zasjedanje Skupštine, a na drugoj DS i G17 Plus tražeći sjednicu Vlade na kojoj bi se razmatrao Politički sporazum i omogućilo njegovo potpisivanje. 
Dok su iskre u Beogradu sijevale, iz Bruxellesa je stigla vijest da je potpisivanje Političkog sporazuma između Europske Unije i Srbije, prvobitno najavljeno za 7. veljače, odloženo do daljnjeg,  zbog neslaganja unutar koalicije na vlasti u Srbiji, ali je naglašeno da ponuda ostaje na snazi.
»Beograd tu ponudu može prihvatiti kada tako odluči«, rekao je europski komesar za proširenje Olli Rehn na konferenciji za novinare u Bruxellesu, prenio je Tanjug.
On je izrazio nadu »da će problemi moći brzo biti nadvladani« i oštro kritizirao predsjednika Vlade Srbije Vojislava Koštunicu zbog »blokiranja« i »opstrukcije«.
»Neki političari u Beogradu, koji blokiraju sporazum, očigledno nisu čuli glas onih koji su u nedjelju na predsjedničkim izborima glasovali za nastavak europskih integracija«, izjavio je europski komesar za proširenje.
Među tim glasovima brojni su bili, neki ocjenjuju i presudni, glasovi pripadnika nacionalnih manjina. To ne čudi jer, zasigurno, dugoročna stabilizacija prilika i razvijanje dobrosusjedskih odnosa među državama u regiji je od velike važnosti za svaku manjinu, a proeuropska opcija se prepoznaje kao nositelj takvih procesa.. 
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika